Neemboom

Neemboom

De neemboom is een groenblijvende, ongeveer 16 meter hoge boom, die zijn oorsprong heeft in India en Sri-Lanka. De boom bloeit met kleine witte, geurende bloemen, gevolgd door olijfvormige vruchten.

De boom wordt in India al duizenden jaren geneeskrachtig voor veel toepassingen gebruikt en wordt daar ook wel de dorpsapotheek genoemd. In de Aruyveda wordt de “Margosa trea” al vele eeuwen therapeutisch toegepast. Alle delen van de boom worden gebruikt (wortel, schors, bladeren, zaadolie) en zowel inwendig als uitwendig.

In de laatste decennia is veel wetenschappelijk onderzoek naar de neemboom gedaan. Dit heeft bekende toepassingen van de neemboom bevestigd. In onze westerse wereld gebruiken we vooral de neemolie, die koud geperst wordt uit de zaden van de vruchten.

De olie is rijk aan terpenoïden als azadirachtine en bitterstoffen als nimbide. Het is een zeer goede biologische luizenbestrijder en een van de beste insectenwerende oliën, die zowel op onze huid als op planten te gebruiken is. Daarnaast werkt neemolie antiseptisch, ontstekingsremmend, herstellend en verzorgend op de huid. Dit maakt het een zeer waardevol ingrediënt bij huidaandoeningen als eczeem en acné. Nadeel is de sterke zwavel/knoflookgeur van neemolie, wat puur gebruik minder aangenaam maakt. Geraffineerde, geurloze varianten hebben echter veel van de werkzaamheid verloren, hitte vernietigt namelijk de werkzame bestanddelen. Het zelfde geld voor chemisch gezuiverde neemolie. Synergie uit de natuur producten bevatten biologische, koudgeperste neemolie.

Neemolie is onderdeel van:

Gezichtscrème voor heren, Gezichtscrème voor de droge en gevoelige huid en Gezichtscrème voor de  onrustige huid.