Tarwe

Tarwe

Gewone tarwe is een één a twee jarig gewas en een van de oudste gekweekte gewassen die we kennen. Het is een grassoort die zo’n 120 cm hoog wordt, met lange, slanke bladeren en holle stengels, die uitlopen in aren met zaden (graankorrels).  De afkomst is niet helemaal duidelijk, maar tarwe groeit goed in de meeste gematigde en subtropische gebieden. Het is wereldwijd het meest gekweekte graan. Er is onderscheid tussen zomer en wintertarwe. Zomertarwe is zachter, wordt meer in de gematigder, vochtiger streken verbouwd en vooral voor brood gebruikt. Wintertarwe is harder, wordt meer in de drogere klimaten gekweekt en vooral voor pasta’s gebruikt. Tarwe heeft een aantal interessante werkingen waar veel mensen zich niet bewust van zijn.

Naast het graan zelf, wordt het tarwegras, tarwezemelen, tarwekiemen en tarwekiemolie gebruikt.

Tarwegras wordt door de hoge voedingswaarde wel als een superfood en therapeutische alleskunner gezien. Tarwezemelen zijn nuttig als voedingsvezels. Tarwekiemen worden (net als andere kiemen) gebruikt vanwege de hoge concentratie voedingsstoffen.

Tarwekiemen bevatten zo’n 13% olie. Omdat dit een lage opbrengst is, wordt veel tarwekiemolie warm geperst of door middel van een oplosmiddel. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Goede kwaliteit tarwekiemolie (koudgeperst en ongeraffineerd) is een dikke olie met een oranjebruine kleur en uitgesproken geur. Het is de rijkste natuurlijke bron aan vitamine E (antioxidant) en is zeer rijk aan linolzuur, lecithine, bètacaroteen en mineralen.

Dit geeft tarwekiemolie regenererende en hydraterende eigenschappen voor de huid en maakt tarwekiemolie goed inzetbaar bij de droge en oudere huid en ontstekingen.

(koudgeperste en ongeraffineerde) tarwekiemolie is onderdeel van:

Synergie uit de natuur Gezichtscrème voor dames, Synergie uit de natuur Crème voor de onrustige huid en Synergie uit de natuur Oogcrème.