Toverhazelaar

Toverhazelaar

De toverhazelaar is in Canada en het oosten van de Verenigde Staten een inheemse heester. Eeuwen geleden werd de toverhazelaar meegenomen naar Europa en tegenwoordig vindt je hem in allerlei variëteiten als sierstruik in parken en tuinen. De toverhazelaar bloeit in de winter met bijzondere, zoet geurende bloemetjes, als de struik kaal is.

Toverhazelaar bevat diverse tannines (looistoffen), flavonoïden en etherische olie. Door de combinatie van inhoudsstoffen werkt de toverhazelaar vernauwend op de haarvaten en kleine aderen, stabiliserend en antioxiderend op de haarvatwanden, adstringerend (samentrekkend) en bloedstelpend, antiseptisch en hierdoor ontsteking werend.

De naam ”toverhazelaar” (Witch Hazel) verwijst naar het gebruik van de takken als wichelroede door indianen, om naar water en goud te zoeken en naar het gebruik van de takken als toverstok, door tovenaars en heksen in sprookjes.

De indianen gebruikten de toverhazelaar ook bij kneuzingen, zwellingen en bloedingen. Dit gebruik werd door de Amerikaanse kolonisten overgenomen. Later werden extracten van de toverhazelaar door mannen gebruikt als aftershave, vanwege de verzachtende en helende werking op kleine huidwondjes. Vrouwen gebruikten het bij sterke menstruatie, vanwege de bloedstelpende werking.

De delen van de toverhazelaar die worden gebruikt zijn de bladeren en de schors van jonge twijgen.

Extracten van de toverhazelaar zijn onderdeel van:

Gezichtscrème voor heren en oogcrème.